Ford v avgustu

Ford ostaja druga najuspešnejša evropska avtomobilska blagovna znamka letošnjega leta.

• Ford je ohranil drugo mesto najboljše evropske blagovne znamke pri prodaji osebnih vozil v mesecu avgustu in letu 2010.
• Fiesta ostaja Fordova največja prodajna uspešnica v Evropi v prvih osmih mesecih s prodanimi 810.000 vozili v Evropi in 940.000 vozili, ko štejemo globalno.
• Kuga nadaljuje svoj uspeh z odličnimi prodajnimi rezultati – najvišji prodajni rezultati (+24%) in tržni delež od leta 2008.
• Ford ostaja vodilni na trgih Velike Britanije, Danske, Madžarske, Irske in Turčije.
• V Veliki Britaniji zavzema Ford vodilno mesto v segmentih Fieste, Focusa, Mondea, Galaxya in Transita, za leto 2010.
• Ford je letos v Italiji in na Češkem vodilni uvoznik.
• Skandinavske države nadaljujejo z uspešno prodajo: Švedska (+41%), Norveška (+32%) in Danska (+31%).
• Fordov tržni delež in skupni volumen zaradi pojemanja evropskega trga še vedno pada.
• Fordov tržni delež se je na devetih od 19 glavnih evropskih trgov v avgustu povečal. V letošnjem letu pa beležimo povečanje tržnega deleža na šestih od 19 glavnih trgov.

Köln / Ljubljana, 15. september 2010 – Ford ostaja druga najuspešnejša evropska avtomobilska blagovna znamka letošnjega leta in še najprej ostaja vodilna avtomobilska blagovna znamka v Veliki Britaniji, na Danskem, Madžarskem, Irskem in v Turčiji. Hkrati je Ford letos vodilni uvoznik v Italiji in na Češkem.
Vse to Ford dosega ne glede na to, da že peti mesec zaporedno zaznava upad na celotnem evropskem trgu in nadaljevanju politike velikih popustov pri številnih konkurentih.

»Ford je eden izmed najmočnejših akterjev v evropski avtomobilski industriji, z zaslužkom 429 milijonov $ v prvi polovici leta,« je dejal Ingvar Sviggum, podpredsednik za marketing, prodajo in poprodajo pri Ford Evropa. »Vsekakor pa Evropa postaja vedno težji trg za prodajo, kot posledica negotovega okolja in politike dajanja večjih popustov številnih konkurenotv, ki slabijo ugled blagovne znamke.

Pri Fordu na nastalo situacijo na trgu gledamo kot izziv in ne kot na oviro, zato v teh priložnostih vidimo številne priložnosti. V prihodnje bomo s pravimi rešitvami za stranke, zaposlene in delničarje gradili našo uspešno strategijo vrhunskih produktov, kjer bomo iskali pravo ravnotežje med dohodki, prodajo in tržnimi izdatki,« je še dodal Sviggum.

Avgust je peti zaporedni mesec nižje prodaje v novi evropski avtomobilski industriji. Fordova prodaja s 60.300 novimi vozili na glavnih 19 trgih, je bila za 12.200 nižja od avgusta 2009. Tržni delež na teh trgih je znašal 7.5 odstotka, kar je za 0.6 odstotne točke nižje od lanskega avgusta, še vedno pa je to drugi najvišji rezultat v avgustu od leta 2006.

Fiesta ostaja Fordov najuspešnejši prodajni model s 282.900 prodanimi vozili v prvih osmih mesecih 2010. Od predstavitve oktobra 2008 je bilo prodanih preko 940.000 Fiest po vsem svetu, od tega v Evropi 810.000.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ford Kuga: Novi dizel

Ford Kuga: Novi dizel
Ford širi svojo paleto motorjev za SUV-a Kugo. Zadnja v naboru dizelskih agregatov je 163-'konjska' različica dvolitrskega motorja TDCi, katerega 136-'konjska' inačica prav tako roma v skladišče, saj so jo zamenjali z močnejšo s 140 'konji'.
Ta motor v dvokolesno gnani Kugi v povprečju na prevoženi kilometer v zrak spusti 156 gramov CO2, različici 4 x 4 obeh novih motorjev z ročnim menjalnikom pa 159 gramov, kar je za šest odstotkov manj kot prejšnji motor s 136 'konji'. Kugo je mogoče naročiti tudi s dvosklopčnim menjalnikom PowerShift.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ford Focus 2.0 TDCi
Bi verjeli, če bi vam nekoč rekli, da pri ­turbodizelskem avtomobilu hvalimo hitrost in da z njo še povečamo ­udobje? Verjetno ne.
Powershift je Fordov odgovor na trenutno modno muho, imenovano menjalnik z dvema sklopkama. Za nevedne: to je robotizirani menjalnik, ki zagotavlja zelo hitro in s tem udobno 'samodejno' prestavljanje, hkrati pa omogoča tudi sekvenčni način pretikanja.

Kot Volkswagnov DSG, če še niste razumeli. Če primerjamo oba (ha, to mu ne uide, saj je postal DSG tako rekoč standard), Powershiftu morda manjka nekaj ostrine, da ne rečemo športne note, je pa neprimerno hitrejši kot klasičen 4-stopenjski samodejni menjalnik.

Fordov najbolje deluje pri polnem plinu, kadar pa voznik ne ve, ali bi pritiskal na plin ali zavoro, ga lahko tudi zmedemo, in takrat neprijetno zaniha živo vsebino. Dirkači radi pohvalimo tudi shemo prestavljanja sekvenčnega načina, saj je za pretikanje v nižje prestave treba potiskati prestavno ročico proti armaturni plošči, za pretikanje v višjo prestavo pa jo povleči k sebi. Mikko Hirvonen bi se skratka počutil domače v tem Focusu.

Kombinacija dvolitrskega turbodizla s 100 kilovati, menjalnik Powershift in oprema Ghia so zmagovalna kombinacija, čeprav še zdaleč ne idealna.

Motor kaže veselje do vrtenja (za turbodizla, seveda), a je tudi rahlo hrupen pri mrzlem zagonu in vožnji pri večjih hitrostih (avtocesta), menjalnik preveč okleva pri vklopu vzvratne prestave, najprestižnejša oprema Ghia nima dnevnih luči, pametni ključ pa ukazuje le zagonu (ne pa tudi osrednji ključavnici).

Z varnostnega stališča je Focus povsem dorasel tekmecem, saj ima serijsko šest varnostnih blazin, ESP in tempomat, povsem nerazumljivo pa je, da lahko avtomobil 'ugasnete' (izklopite delovanje motorja) kar med vožnjo.

Prav ste prebrali; če je sovoznik malce neroden, lahko po pomoti pritisne zagonski gumb (ki je nerodno nameščen na sredinski konzoli za prestavno ročico in s tem nevarno blizu sopotnika) in avtomobil obmolkne. Neprijetno in nevarno, skratka!

Pohvalimo lahko še usnjen volanski obroč, usnjeno prevleko na sedežih in celo na vratih, na neugledno in celo motečo plastično prestavno ročico pa so očitno pozabili.

Čeprav naj bi turbodizel in menjalnik Powershift poskrbela za varčnost in udob­je, pa imata rada tudi ovinkasto cesto. Predvidljivo podvozje in odlična vodljivost bosta pripomogla, da boste menjalniku odpustili tudi nekaj oklevanja pri res hitrem prestavljanju, ko vam ne bo zmogel več slediti.