Kuga Euro NCAP
Kuga osvojil najboljšo oceno na testu varnosti
  • V aktualnem testiranju varnosti EuroNCAP v segmentu Majhnih športnih terencev je novi Ford Kuga s svojo trdnostjo, zaščito potnikov, prijaznost do peščev in varnost otrok dosegel najvišjo možno oceno za varnost.
  • Novi Ford Kuga je dosegel 5 zvezdic za zaščito potnikov, 4 zvezdice v kategoriji za varnost otrok in 3 zvezdice v kategoriji za zaščito pešcev.
  • To je nadpovprečen dosežek, še posebej v segmentu Majhnih športnih terencev in odraža Fordov celostni pristop in zavzetost pri načrtovanju varnosti v svojih vozilih.

Euro NCAP varnost
Varnost kot standard
Ena izmed prednostnih nalog načrtovalcev pri razvoju novega Ford Kuge so bila visoka varnostna merila v primeru trka. Rezultati doseženi na testiranjih slednje potrjujejo. Ne le, da je bilo doseženih 5 zvezdic pri zaščiti odraslih potnikov, je razvesljivo dejstvo, da je novi Ford Kuga, v primeru bočnega trka in trka v steber dosegel 100% rezultat. Še več, čvrsta potniška kabina je na testu posebej izstopala. Joe Bakaj, podpredsednik globalnega produktnega razvoja pri Ford Motor Company in podpresednik razvoja produktov pri Ford Evropa je dejal: »Potrditev odličnih rezultatov testiranj opravljenih s strani Euro NCAPa so še dodatna potrditev že doseženih rezultatov strogih internih testiranj."

Pot do osvojitve 5 zvezdic
Visok delež visokotrdnega jekla (HSS) pri Kugi zagotavlja trdno, a lahko potniško varnostno celico, ki zagotavlja dobro čelno in bočno zaščito pri trku. Z uporabo dvofaznih jekel na več mestih je nedeformabilnost potniške celice še dodatno izboljšana, ne da bi se zato bistveno povečala masa vozila, kar pripomore tudi k večji ekonomičnosti porabe goriva. Sistem podokvirja prednje preme je pri Kugi zasnovan tako, da se v primeru čelnega trčenja odklopi od preostale strukture karoserije in tako dodatno zmanjšuje možnost za vdor v potniško kabino.

Zaščita za vso družino
Kuga je s 4 zvezdicami osvojil odličen rezultat tudi v kategoriji za varnost otrok. Na testu, kjer so uporabili lutko, ki je predstavljala 1,5 letnega otroka, je Kuga osvojil maksimalno število točk. Za optimalno varnost nudi Kuga tudi ISOFIX sistem za pritrditev otroškega varnostnega sedeža, ki dodatno zaščiti najmlajše potnike, saj pritrditvena mesta ISOFIX zagotavljajo togo povezavo med karoserijo in otroškim sedežem.

Zaščita pešcev
Odlična ocena treh zvezdic za zaščito pešcev je bila dosežena na podlagi upoštevanja številnih konstrukcijskih značilnosti za zagotavljanje najvišje ravni varnosti pešcev in preprečevanja poškodb v primeru trčenja. Ti ukrepi vključujejo mehak material odbijačev ter prostor med odbijačem in hladilnikom, ki je napolnjen z energijsko absorpcijskim materialom, odlomljive žaromete in skrbno oblikovane robne strukture pokrova motornega prostora. Komponente pod pokrovom motornega prostora so dovolj oddaljene od zunanje pločevine, zato je v primeru trčenja preprečen neposreden stik s pešcem.

Fordov Inteligentni zaščitni sistem
Fordov obsežni IPS sistem pri Kugi vključuje šest zračnih blazin: prednji in stranski zračni blazini ter zračne zavese za glavo in ramena, ki pokrivajo prvo in drugo sedežno vrsto. Dodatni serijsko vgrajeni varnostni element predstavljajo sedeži, ki preprečujejo zdrs pod varnostnim pasom v primeru trka in so opremljeni s po višini nastavljivimi vzglavniki za vse potnike; varnostna pasova prednjih sedežev imata pirotehnični zategovalnik in omejevalnik zatezne sile varnostnega pasu.

Sistemi za aktivno varnost so ključni element ki omogočajo vozniku, da ves čas ohranja nadzor na vozilom, obenem pa bistveno zmanjšujejo tveganje trčenja. Pri Kugi serijsko vključujejo:
  • zavorni sistem ABS,
  • elektronski stabilizacijski sistem ESP,
  • funkcijo za preprečevanje prevračanja vozila ARM,
  • sistem za nadzor zdrsa gnanih koles TCS,
  • sistem za stabilizacijo prikolice TSA,
  • elektronsko porazdelitev zavorne moči EBD,
  • pomoč pri zaviranju v sili EBA.


Euro NCAP